Verkenning, planning en participatie
In het project werken we in vier fasen toe naar een steeds concretere invulling van de opgave.
Vier fasen
- Voorbereidingsfase: opgaven in kaart brengen (afgerond);
- Verkenningsfase: opgaven en oplossingen verkennen en onderzoeken (huidige fase);
- Planning- en studiefase: gekozen oplossing in detail uitwerken;
- Realisatiefase: de schop gaat in de grond.
Verkenningsfase
In de verkenningsfase onderzoeken we hoe de verschillende opgaven in het Zuidelijk Maasdal het beste kunnen worden aangepakt. Dat doen we stapsgewijs:
- Wat gaan we oplossen?
- Hoe gaan we oplossen?
- Op welke manier gaan we oplossen?
- Welke oplossingen werken?
- Welke oplossing heeft de voorkeur?
We zijn op dit moment bezig met de eerste stap: bekijken welke problemen en knelpunten er spelen. Daarna stellen we bouwstenen op (oplossingsrichtingen om een knelpunt op te lossen) en brengen we raakvlakken en meekoppelkansen in beeld. Een raakvlak is een ontwikkeling in het gebied die geen onderdeel uitmaakt van het project, maar daar wel rekening mee moet houden. Neem bijvoorbeeld een groot woningbouwproject in de buurt van de Maas. Een meekoppelkans kan, onder voorwaarden, gelijktijdig met het Zuidelijk Maasdal opgepakt worden.
Voorkeursalternatief
Aan het einde van de verkenningsfase maken de betrokken partners samen een keuze voor een voorkeursalternatief. Dit voorkeursalternatief bestaat uit het maatregelenpakket dat het meest geschikt is om de opgaven in het gebied op te lossen. De partners maken de keuze voor een voorkeursalternatief naar verwachting in 2028. Het voorkeursalternatief wordt daarna voorgelegd aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat die de uiteindelijke keuze maakt.
Participatie in de verkenningsfase
De oplossingen die in de verkenning worden onderzocht, kunnen gevolgen hebben voor de woon-, werk- en leefomgeving van bewoners, bedrijven en andere betrokkenen in het gebied. Omdat de kwaliteit van de plannen beter wordt als omwonenden en belanghebbenden meedenken, vinden we het belangrijk dat de omgeving vanaf het begin actief betrokken is. Wat speelt er in het gebied? Waar liggen zorgen of juist kansen? En hoe kunnen we die inzichten meenemen in de verkenning?
Onze ambitie is dat iedereen die dat wil, op een passende manier mee kan doen. Hoe en wanneer dat gebeurt, hangt af van het onderwerp, het belang en de fase van het project. Via een zorgvuldig opgezet participatieproces zorgen we ervoor dat ideeën, kennis en wensen van de omgeving een plek krijgen in het uiteindelijke voorkeursalternatief.
De participatiekalender
Tussen juni en december 2023 was er de eerste mogelijkheid om te participeren in het project Zuidelijk Maasdal. Iedereen die destijds een reactie heeft geleverd op de Kennisgeving voornemen en participatie, heeft daar in december 2024 een antwoord op ontvangen.
In 2025 en aan het begin van 2026 zijn er verschillende bijeenkomsten en sessies waarin het voor verschillende partijen mogelijk is een bijdrage te leveren aan de verkenning.
- In september komt er een aparte bijeenkomst voor volksvertegenwoordigers van alle samenwerkingspartners. Daar praten we hen bij over de voortgang van het project
- In september organiseren we een tweetal brede inloopbijeenkomsten. Iedereen die geïnteresseerd is kan deze bijeenkomsten bezoeken. Tijdens de bijeenkomsten praten we bezoekers bij over de stand van zaken binnen het project. Daarnaast nodigen we bezoekers uit om ideeën en gedachten te delen over de opgaven. Meer informatie over deze inloopbijeenkomsten volgt binnenkort.
- In het najaar organiseren we werksessies voor geïnteresseerden. Tijdens de werksessies delen we alle informatie die de afgelopen periode is opgehaald. Daarnaast gaan we aan de slag met de bouwstenen voor de opgaven.
Ook later in de verkenningsfase vinden er participatiemomenten plaats. Deze worden op een later moment toegevoegd aan de kalender.