verkenning, planning en participatie
In het project werken we in fasen toe naar een steeds concretere invulling van de opgave. We gebruiken hier onder andere de MIRT-systematiek voor. MIRT staat voor Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport.
vier fasen
Een MIRT-traject is opgedeeld in vier fasen:
- Voorbereidingsfase: opgaven in kaart brengen;
- Verkenningsfase: oplossingen verkennen en onderzoeken;
- Planning- en studiefase: gekozen oplossing in detail uitwerken;
- Realisatiefase: de schop gaat in de grond.
de projectplanning
Onderstaand vindt u de projectplanning voor project Zuidelijk Maasdal. Deze planning is onder voorbehoud en richtinggevend.
- 2017-2023: Voorbereidingsfase (afgerond)
- 2023-2027: Verkenningsfase
- 2027-2030: Planning- en studiefase
- Vanaf 2030: Realisatiefase
PDF: download de projectplanning voor project Zuidelijk Maasdal (pdf, 42 kB) (versie december 2023).
waar staan we nu?
In juni 2023 werd een startdocument ondertekend door alle samenwerkende partijen. Daarnaast maakten zij een concept-participatieplan. Hiermee startte de verkenningsfase. In de verkenning wordt onderzocht, samen met de omgeving, welke maatregelen er nodig zijn op het gebied van hoogwaterbescherming, vlot en veilig transport over water, ruimtelijke ontwikkeling en natuurversterking. De verkenning levert uiteindelijk een voorkeursbeslissing op bestaande uit verschillende samenhangende maatregelen. Deze voorkeursbeslissing wordt naar verwachting in 2026 genomen.
hoe kan ik bijdragen aan de verkenning?
Tijdens de verkenning kunt u op verschillende manieren en momenten een bijdrage leveren aan het project. Tot en met 29 december 2023 was het mogelijk om:
- mogelijke oplossingsrichtingen aan te dragen;
- oplossingsrichtingen uit het startdocument aan te vullen;
- projecten en ontwikkelingen in te brengen, waarmee rekening kan worden gehouden of die wellicht kunnen meelopen met het project;
- te reageren op de concept-participatieaanpak.
Meer informatie hierover vindt u op de website van Platform Participatie. Daar vindt u ook alle belangrijke documenten zoals het startdocument en de concept-participatieaanpak.