Veelgestelde vragen over de opgaven
Uit onderzoek blijkt dat verschillende dijken in het gebied niet voldoen aan de wettelijke waterveiligheidsnorm voor 2050. Daarom moeten de dijken worden versterkt en verhoogd. In het gebied liggen ook hoge gronden. Dit zijn plekken die van nature hoger liggen dan de dijken en ook beschermen tegen hoogwater. Op verschillende plekken in het gebied zijn deze hoge gronden niet meer hoog genoeg. Daarom moeten ze hoger en sterker worden gemaakt. Rivierverruiming kan helpen om die dijkversterkingsopgave te verkleinen. Naast het verhogen van dijken en gronden, kijken we ook naar manieren om de Maas meer water te laten afvoeren en daarmee het waterpeil in de rivier bij hoogwater te verlagen. Dat kan bijvoorbeeld door de rivier te verbreden en door obstakels te verwijderen.
Als gevolg van de rivierverruiming in de Grensmaas zijn de stroomsnelheden op de Maas in Maastricht toegenomen. Daarnaast zijn de Maas en het Julianakanaal de afgelopen jaren aangepast zodat er grotere schepen (scheepvaartklasse Vb) gebruik van kunnen maken. Door de toegenomen stroomsnelheden in Maastricht kunnen deze grotere schepen bij hogere Maasafvoeren niet veilig varen, de route door Maastricht wordt dan voor hen afgesloten. Daarom kijken we naar manieren om de stroomsnelheid te verlagen. Als dat niet kan, treffen we maatregelen om veilig te kunnen varen bij hogere stroomsnelheden.
In het gebied liggen er verschillende opgaven die vallen onder versterking van de natuur:
- Herstellen van de ecologische waterkwaliteit en natuur
- Versterken van het klimaatadaptieve karakter
- Versterken van de biodiversiteit
- Kernkwaliteiten van het landschap versterken
Er is een sterke relatie met de Programmatische Aanpak Grote Rivieren (PAGW). Vanuit de PAGW is een vooronderzoek naar de (gehele) Grensmaas gestart om de opgave voor herstel van ecologische waterkwaliteit en natuur te onderzoeken. De uitkomsten daarvan worden in de verkenning Zuidelijk Maasdal betrokken.
De gemeenten Maastricht en Eijsden-Margraten hebben een aantal ruimtelijke opgaven in het gebied.
Maastricht
- Netwerk van ontmoetingsplekken maken
- Barrières tussen oost- en westoever verminderen of verzachten
- Zorgen voor sterke verbinding met Maas en toevoegen groen en natuur
- Versterken langzaamverkeersroutes langs de Maas
Eijsden-Margraten
- Pietersplas/Oosterplas versterken met het oog op natuur en recreatie
- Versterken stad- en landzones
Alle opgaven liggen in hetzelfde gebied. Een oplossing voor een van de opgaven kan effect hebben op de oplossing van een andere opgave. Het is daarom belangrijk dat we de maatregelen in het gebied in samenhang bekijken. Dit doen we binnen de verkenning Zuidelijk Maasdal.
Ja, de aanleg van een groene rivier, als nevengeul van de Maas, tussen Borgharen en Itteren is een van de mogelijke oplossingsrichtingen die we de komende jaren onderzoeken in de verkenning.